domingo, 20 de enero de 2008

Manipulación informativa III, 3cat24.cat


21/01/08
La notícia del portal digital a la qual faig referència en aquest escrit ha estat modificada. Las cites aquí fetes no coincideixen amb el nou escrit publicat que ha substituït l'anterior. Aquest últim ja no es por trobar en aquest portal informatiu. Tot i no poder demostrar les cites a les que faig referència per la nova modificació, no retiro l'article de moment. Reconec el meu error en no haver obtingut proves gràfiques abans del canvi.

- Català

A Imponer opiniones, controlar la sociedad. 2ª parte, El silencio I parlo sobre el silenci dels grans mitjans de comunicació sobre les eleccions cubanes i el seu funcionament. Bé, avui dia 20 de gener trobo un article al portal informatiu de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio sobre les eleccions generals cubanes les quals se celebren avui. No hi ha silenci absolut, però sí desinformació. Aquesta està basada directament en la mentida (com la primera cita), amb un joc de paraules que si més no fan dubtar sobre la informació exposada (segona cita i tercera cita) i amb una selecció d'opinions (última cita):

"Els cubans han de designar els 614 nous membres del Parlament entre els candidats del Partit Comunista, única formació permesa al país."
Els partits polítics no participen en el procés electoral. El PCC no pot proposar candidats. La població, mitjançant assemblees populars, és qui proposa candidats i aquests poden ser militants del PCC o no.
A més, cal recordar que si "l'única formació permesa al país" és el PCC és per decisió del poble a través d'un referèndum aprovatori de la constitució del 1976 on el cinquè article diu literalment que "El Partido Comunista de Cuba, vanguardia organizada marxista-leninista de la clase obrera, es la fuerza dirigente de la sociedad y del Estado, que organiza y orienta los esfuerzos comunes hacia los altos fines de la construcción del socialismo y el avance hacia la sociedad comunista."

"Aquests comicis marcaran el punt final de la participació de la població en un procés que va començar a l'octubre."
Hi ha un punt final en la participació de la població en les eleccions? Els candidats escollits poden ser revocats en qualsevol moment, consegüentment la participació ciutadana en aquest aspecte no té un límit de temps. O potser es diu que els processos electorals han acabat després de començar en octubre (amb les eleccions municipals)? La informació és ambigua.

"Castro està entre els candidats a l'Assemblea Nacional i ja ha entrat en campanya demanant un "vot unit" en un dels seus habituals articles d'opinió.
Aquesta crida al "
vot unit", és a dir, l'elecció de tots els candidats que apareixen en la papereta i que han de reunir el 50%, o més, dels vots per assumir un escó, s'ha anat repetint al país en tot tipus de mitjans de propaganda."
Castro ha entrat en campanya? No existeixen les campanyes electorals de persones a Cuba. La difusió i coneixement dels candidats és a través de cartells situats en diversos punts de les comunitats on hi apareix foto i currículum dels candidats. Aquests, però, ja són coneguts amb anterioritat per les assemblees.
En segon lloc, la papereta? Elecció de tots els candidats que apareixen en la papereta? Per assumir un escó? Què dona a entendre? La ambigüitat és total en la informació. Sense entrar en un anàlisi sobre els possibles missatges que pot arribar a entendre el lector amb aquesta informació, el que sí és cert és que un candidat ha de tenir més del 50 % dels vots per sortir escollit, sinó es repetiria la votació. Després, Fidel Castro, segons les seves paraules, és partidari del vot unit. Convido a tot aquell que estigui interessat a llegir l'última reflexió de Fidel i comprar les seves paraules amb la informació tan ambigua comentada abans.
I en tercer lloc, els mitjans de propaganda a Cuba són escassos. No hi ha publicitat sobre les inexistents campanyes electorals (a més que no hi ha la constant propaganda comercial de les societats capitalistes com la nostre). El que sí que hi ha és una crida des de les institucions a la votació. No sé si aquesta utilitza la frase "vot unit" però el que sí que és cert es que l'article ve acompanyat amb una fotografia d'un cartell publicitari sobre les eleccions en què diu "A votar por nuestras ideas y nuestros valores. 20 de enero elecciones generales" i amb un text a peu de foto on diu "La propaganda advoca pel vot unit" a tots els candidats d'una llista".

"Des de la dissidència, en una de les poques vegades que gairebé totes les organitzacions de l'illa coincideixen, s'opina que les eleccions són "una burla" tot i que s'ha fet una crida pública als ciutadans perquè s'abstinguin o votin en blanc."
Aquesta és l'opinió de la màfia cubana-americana resident a Miami? O de l'anomenada "dissidència interna"? Buscant en altres mitjans d'informació he pogut comprovar que l'opinió citada en l'article és de la "dissidència interna". Però, i l'opinió dels que estan a favor? En les últimes eleccions municipals la participació va ser 95.4 % i el vot en blanc va ser del 3,93 %. Sembla ser que la minoria contrària mereix una cita i no pas la gran majoria que donen suport. El silenci informatiu, queda aquí evident.

LLEGIR ARTÍCLE 3CAT34.CAT


ARTÍCLES RELACIONANTS DEL BLOG:

MANIPULACIÓN INFORMATIVA II, EL PERIÓDICO DE CATALUNYA
dilluns, 17 / desembre / 2007

MANIPULACIÓN INFORMATIVA I, TELENOTÍCIES - CATALUNYA INFORMACIÓ
diumenge, 9 / desembre / 2007

IMPONER OPINIONES, CONTROLAR LA SOCIEDAD. 2ªPARTE, EL SILENCIO II
dissabte, 19 / gener/ 2008

IMPONER OPINIONES, CONTROLAR LA SOCIEDAD. 2ª PARTE, EL SILENCIO I
diumenge, 13 / gener / 2008

IMPONER OPINIONES, CONTROLAR LA SOCIEDAD. 1ª PARTE, AMÉRICA LATINA
dissabte, 17 / novembre / 2007

3 comentarios:

Unknown dijo...

Hola, sóc jo de nou en la meva croada contra vostè... (és broma). Només una cosa. Mira, jo estic d'acord amb que existeix la manipulació informativa en tots els mitjans, TV3, CatRadio, també. Però els arguments que utilitzes per demostrar-la són també manipulació, i així la teva crítica perd força. Exemple, tu no estàs d'acord amb la Constitució Espanyola, triada al 1978, creus que els Cubans que viuen avui a Cuba estan d'acord amb un referèndum de l'any 1976, o caldria un de nou? Entre d'altres coses que dius, que són l'argument oposat del que surt a la televisió, però tampoc responen exactament a la realitat cubana.

Jesús Marín Fernàndez dijo...

Hola fonamental. M'agrada que escriguis amb una visió crítica. Espero que segueixes fent algun comentari de tant en tant.

En quant el que dius:
"tu no estàs d'acord amb la Constitució Espanyola, triada al 1978, creus que els Cubans que viuen avui a Cuba estan d'acord amb un referèndum de l'any 1976, o caldria un de nou?"
Primer de tot senyalar que no veig per enlloc una crítica constructiva o amb arguments que refuti les meves paraules sobre la manipulació informativa. Després, crec que no he escrit que estigui en contra de la constitució espanyola, cosa que tu afirmes (si ho fet, diga'm-ho i rectifico això). Després em fas una pregunta. El resultat d'un referèndum avui sobre la constitució actual de Cuba no és pot conèixer amb gran objectivitat perquè no s'ha fet, però sí és evident que la gran majoria de la població recolza les seves institucions i constitució; només cal veure la participació directa de la població en la selecció dels seus representants que precisament no lluiten per un projecte nou de país. Si es volgués un canvi, aquest vindria representat pels representats proposats i escollits per la mateixa població. Avui dia, tant la gran participació de la població en els processos electorals com el projecte de país que defensen no s'allunyen de "l'esperit" de la constitució del 1976. Crec que hi ha un mínim de legitimitat empírica per afirmar (el que crec que et referixes amb el teu comentari) "que si "l'única formació permesa al país" és el PCC és per decisió del poble a través d'un referèndum aprovatori de la constitució del 1976" dient-ho pensant en que segons la realitat actual, no hi ha arguments sòlids per demostrar que la població no se sent identificada amb el que un dia es va votar. Veig que el meu error ha sigut el no especificar aquest aspecte.

"Entre d'altres coses que dius, que són l'argument oposat del que surt a la televisió, però tampoc responen exactament a la realitat cubana."
Si m'he equivocat en algunes de les dades que he exposat diga-m'ho.

Salutacions fonamental. Gràcies per escriure.

Unknown dijo...

La meva afirmació pel que fa a la teva opinió sobre la constitució la trec del post sobre Chávez, en que vam discutir amb anterioritat. Avui no puc discutir més, però demà hi torno.