domingo, 9 de diciembre de 2007

Manipulación informativa I, Telenotícies - Catalunya Informació

- Català

La desinformació sobre Veneçuela arriba a ser més penosa que indignant, en especial quan es tracta d'Hugo Chávez. No parlaré d'una notícia sobre la reforma constitucional, l'oposició o temes referents als què ens tenen acostumats els grans mitjans, sinó que comentaré una publicada amb el títol "Veneçuela retarda mitja hora els rellotges per millorar la qualitat de vida" al portal informatiu de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio.

A continuació cito algunes línies de la notícia i les comento:

"Els rellotges veneçolans ja marquen l'hora Chávez"
En un canvi horari a Catalunya diríem que l'hora és de Montilla? L'hora és del president electe? Miri com es miri, això no és informació objectiva.

"El president Hugo Chávez, promotor del canvi, diu que tot està pensat per millorar la qualitat de vida dels veneçolans"
Sí, beneficia a la població. Una millor sincronia vital de les persones amb les hores de llum és fonamental per la qualitat de vida; els nostres organismes estan sincronitzats amb la llum del Sol. Adaptar la nostre creació horària amb l'horari instintiu humà és fonamental. Però el màxim promotor no ha sigut Hugo Chávez sinó el ministre de Ciència i Tecnologia, Héctor Navarro. "A mí me lo recomendaron y yo dije, sí" (Hugo Chávez).

"El canvi horari ha anat acompanyat d'una intensa campanya del govern en els mitjans per convèncer la població que actualitzi els rellotges"
Els governs no fan campanyes als mitjans, les fan a la població. Qui informa de les campanyes a la població són els mitjans de comunicació. Aquí es dona a entendre que el govern o s'ha ficat dintre dels mitjans, o els controla directament per difondre el missatge del canvi horari. I això és empíricament fals.

"Amb anuncis i missatges la televisió i la ràdio estatals han anunciat l'última i controvertida proposta del govern veneçolà"
Controvertida? No he trobat un perquè en tota la notícia que ho justifiqui. Controvertida perquè sí... i jo m'ho he de creure?

"Hugo Chávez, ha decidit endarrerir-la de forma permanent trenta minuts, un horari que només utilitzarà Veneçuela"
Hi ha altres països com Iran, Índia i Austràlia que tenen (en algunes zones) un sistema horari de mitja hora. Llabors és l'unic pais? Com ho he de interpretar?

"Chávez busca una millora en la qualitat de vida al país. I, de passada, aconsegueix que la seva revolució bolivariana avanci a un ritme exclusiu"
Jo diria que això sembla més una opinió.

A més, sembla ser que tot emana de Chávez, només és ell qui forma el govern de Veneçuela... suposo que aquesta és la falsa realitat que intenten imposar els mitjans de comunicació d'aquí últimament, on sempre falsament, deliberadament i desobeint a la realitat, el titllen de dictador.
La poca objectivitat i qualitat informativa d'aquesta notícia queda en evidència si la comparem amb la informació publicada a la web de Telesur per exemple.

LLEGIR NOTÍCIA DE TELENOTÍCIES - CATALUNYA INFORMACIÓ

LLEGIR NOTÍCIA DE TELESUR

Que cadascú digui la seva.


- Castellano

La desinformación sobre Venezuela llega a ser más penosa que indignante, en especial cuando se trata de Hugo Chávez. No hablaré de una noticia sobre la reforma constitucional, la oposición o algún tema referente a los que nos tienen acostumbrados los medios de comunicación, sino que comentaré una publicada con el título "Veneçuela retarda mitja hora els rellotges per millorar la qualitat de vida" en el portal informativo de Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio.

A continuación cito algunas líneas de la noticia y las comento:

Traducido del catalán por mí.

"Los relojes venezolanos ya marcan la hora Chávez"
¿En un cambio horario en Catalunya diríamos que la hora es de Montilla? ¿La hora es del presidente electo? Mire como se mire, esto no es información objetiva.

"El presidente Hugo Chávez, promotor del cambio, dice que todo está pensado para mejorar la calidad de vida de los venezolanos"
Sí, beneficia a la población. Una mejor sincronía vital de les persones con las horas de luz es fundamental para la calidad de vida; nuestros organismos están sincronizados con la luz del Sol. Adaptar nuestra creación horaria con el horario instintivo humano es fundamental. Pero el máximo promotor no ha sido Hugo Chávez sino el ministre de Ciencia y Tecnología, Héctor Navarro. "A mí me lo recomendaron y yo dije, sí" (Hugo Chávez).

"El cambio horario ha ido acompañado de una intensa campaña del gobierno en los medios para convencer a la población que actualicen los relojes"
Los gobiernos no hacen campañas a los medios, las hacen a la población. Quien informa de les campañas a la población son los medios de comunicación. Aquí se da a entender que el gobierno o se ha metido dentro de los medios, o los controla directamente para difundir el mensaje del cambio horario. I esto es empíricamente falso.

"Con anuncios y mensajes la televisión y la radio estatales han anunciado la última y controvertida propuesta del gobierno venezolano"
¿Controvertida? No he encontrado un porque en toda la noticia que lo justifique. Controvertida porque sí... ¿y yo me lo he de creer?

"Hugo Chávez, ha decidido retrasarla de forma permanente treinta minutos, un horario que sólo utilizará Venezuela"
Hay otros países como Irán, India y Australia que tienen (en algunas zonas) un sistema horario de media hora. ¿Entonces es el único país? ¿Cómo lo he de interpretar?

"Chávez busca una mejora en la calidad de vida en el país. Y, de pasada, consigue que su revolución bolivariana avance a un ritmo exclusivo"
Yo diría que esto parece más una opinión.


Además, parece ser que todo emana de Chávez, sólo es él quien forma el gobierno de Venezuela... supongo que esta es la falsa realidad que intentan imponer los medios de comunicación de aquí últimamente, donde siempre falsamente, deliberadamente y desobedeciendo a la realidad, lo tildan de dictador.
La poca objetividad y calidad informativa de esta noticia queda en evidencia si la comparamos con la información publicada en la web de Telesur por ejemplo.

LLEGIR NOTÍCIA DE TELENOTÍCIES - CATALUNYA INFORMACIÓ

LLEGIR NOTÍCIA DE TELESUR

Que cada uno diga lo que quiera.

2 comentarios:

Aljullu dijo...

Com vaig veure a un bloc de VilaWeb, arran de la discussió entre el rei i Chávez, si miraves els mitjans semblava que el rei era més demòcrata que el Chàvez, quan el primer està al seu lloc per la gràcia de Déu (i de Franco) i el segon ha estat escollit pel seu poble.

Anónimo dijo...

la veritat és que les notícies d'aquells dies van ser penoses i totalment tendencioses. tothom dient que si l'hugo és un dictador etc etc etc, quan la veritat és totalment diferent. mentre que un tal senyoret putin manipula totalment les eleccions (abans ilegalitzant partits i després manipulant resultats) només se'l considera un noi entremaliat. deu ser perquè li posa la economia de mercat.

aquells dies tv3 es va lluir, normalment m'agrada però es van comportar com uns gossos coperos