miércoles, 16 de enero de 2008

Imponer opiniones, controlar la sociedad. 2ª parte, El silencio II

- Català

La República Democràtica del Congo

"Des de fa anys el coltan va començar a escassejar a Austràlia, Brasil i Tailàndia. El gran augment de la demanda, degut en gran part a l'auge dels telèfons mòbils, va estimular el comerç il•legal d'aquest mineral a l'Àfrica central."
"A la República Democràtica del Congo (RDC) es troba el 80% d'aquest preat mineral. En els 10 últims anys, grans multinacionals, com Nokia, Ericsonn, Siemens, Sony, Bayer, Intel, Hitachi o IBM, es disputen 'el tresor' a través d'aliats autòctons."
"En 1997, va ser derrocat el president congolès Mobutu Sese Seko, d'estreta relació amb els capitals imperialistes d'origen francès. Kagame, president de Ruanda, i Museveni, de Uganda, van liderar la conquesta de la capital Kinshasa i van col·locar al poder a Laurent Kabila. Avui Ruanda, Angola i Burundi, amb el suport dels Estats Units i solvatats per crèdits del FMI i el Banc Mundial, s’enfrontan a la RDC en una devastadora guerra"
"Mentre los governs d'aquests països es disputen el territori i empobreixen encara més als seus pobles, les empreses mixtes es reparteixen el control econòmic de la regió. (...) Els vols d'anada al Congo viatgen carregats d'armes i els de tornada, de minerals."
"Las grans empreses financen a las forces militars dels dos fronts, que sota l'excusa de conflictes inter-ètnics, mantenen una guerra real pel control de las riques mines del Congo."
"En quatre anys han mort 3 milions de persones a les mines de coltan."

La guerra del coltan desangra al Congo
Ana Delicado
www.el corresponsal.org
Publicat al 2003 i trobat a rebelion.org


La gran majoria de la població de l'Estat espanyol no coneix res sobre la situació de la RDC. I és així perquè existeix tal blindatge mediatic que només podem deduir la desesperació a la qual estan lligades tantes persones d'aquest país i el continent en general per les notícies que ens arriben dels grans mitjans sobre la immigració "il·legal". De tant en tant també apareixen algunes (en la seva majoria sobre conflictes i els seus consegüents desastres humanitaris) però sense una cobertura òptima per a entendre-les en tota la seva magnitud.

Sense fer una anàlisis o resum històric dels esdeveniments que han portat i porten a aquest continent a ser el gran esclau de la dictadura capitalista, el silenci dels grans mitjans sobre el sofriment de la població i la degradació ambiental, en quant aquestes estan lligades a la gana consumista dels països rics, és total i evident.

La relació directa entre la Segona Guerra del Congo o Guerra del Coltan amb els nostres telèfons mòbils hauria d'esgarrifar a qualsevol. No obstant, aquest esgarrifament general pel coneixement dels fets no existeix pel silenci informatiu. Un silenci còmplice de la tragèdia per la que ha passat i passa la RDC.
No es pot informar d'alguna cosa que faci reflexionar sobre els "grans resultats econòmics" de les grans empreses de la telefonia i la seva relació amb un conflicte armat, al igual que no es pot informar sobre les relacions entre IKEA i la desforestació il•legal. La RDC ha d'estar perduda en el mapa de Mercator i la ignorància sobre la procedència de tots aquests recursos naturals i les seves repercussions ambientals i humanes ha de ser permanent en la població occidental.

El silenci informatiu ha de protegir al gran capital.


El coneixement, la gran amenaça

Des de 1996 han mort entre 6 i 7 milions de persones a la República Democràtica del Congo. Tot i que la guerra va acabar "oficialment", els conflictes armats resten en el nord-est del país. Però no importa. No és important. No ha d'aparèixer en los grans mitjans. El que sí ha d'aparèixer és l'última aparició de Fidel Castro a la televisió cubana sense oblidar mencionar que el "dictador" encare continua convalescent.

El silenci informatiu sobre Cuba i la RDC responen al mateix interès: la no reflexió de la ciutadania sobre los aspectes fonamentals que regeixen la seva vida social i econòmica.


En Internet es pot trobar diversa informació que no respon als paràmetres establerts pels mass media. Las cites fetes a l'inici d'aquest escrit suposen una fissura en el blindatge mediatic de la desinformació i el silenci.


ARTICLES RELACIONATS DEL BLOG:



- Castellano

La República Democrática del Congo

"Desde hace años el coltan empezó a escasear en Australia, Brasil y Tailandia. El gran aumento de la demanda, debido en gran parte al auge de los teléfonos móviles, estimuló el comercio ilegal de este mineral en África central."
"En la República Democrática del Congo (RDC) se encuentra el 80% de este preciado mineral. En los 10 últimos años, grandes multinacionales, como Nokia, Ericsonn, Siemens, Sony, Bayer, Intel, Hitachi o IBM, se disputan 'el tesoro' a través de aliados autóctonos."
"En 1997, fue derrocado el presidente congoleño Mobutu Sese Seko, de estrecha relación con los capitales imperialistas de origen francés. Kagame, presidente de Ruanda, y Museveni, de Uganda, lideraron la conquista de la capital Kinshasa y colocaron al mando a Laurent Kabila. Hoy Ruanda, Angola y Burundi, apoyados por los Estados Unidos y solventados por créditos del FMI y el Banco Mundial, se enfrentan a la RDC en una devastadora guerra"
"Mientras los gobiernos de estos países se disputan el territorio y empobrecen aún más si cabe a sus pueblos, las empresas mixtas se reparten el control económico de la región. (...) Los vuelos de ida al Congo viajan cargados de armas y los de vuelta, de minerales."
"Las grandes empresas financian a las fuerzas militares de los dos frentes, que bajo la excusa de conflictos interétnicos, mantienen una guerra real por el control de las ricas minas del Congo."
"En cuatro años han muerto 3 millones de personas en las minas de coltan."

La guerra del coltan desangra al Congo
Ana Delicado
www.el corresponsal.org
Publicado en el 2003 y encontrado en rebelion.org


La gran mayoría de la población del estado español no conoce nada sobre la situación de la RDC. Y es así porque existe tal blindaje mediático que sólo podemos deducir la desesperación a la cual están ligadas tantas personas de ese país y el continente en general por las noticias que nos llegan de los grandes medios sobre la inmigración "ilegal". De vez en cuando también aparecen algunas (en su mayoría sobre conflictos y sus consiguientes desastres humanitarios) pero sin una cobertura óptima para entenderlas en toda su magnitud.

Sin hacer un análisis o resumen histórico de los eventos que han llevado y llevan a este continente a ser el gran esclavo de la dictadura capitalista, el silencio de los grandes medios sobre el sufrimiento de la población y la degradación ambiental, en cuanto estas están ligadas al hambre consumista de los países ricos, es total y evidente.
La relación directa entre la Segunda Guerra del Congo o Guerra del Coltan con nuestros teléfonos móviles debería estremecer a cualquiera. No obstante, ese estremecimiento general por el conocimiento de los hechos no existe por el silencio informativo. Un silencio cómplice de la tragedia por la que ha pasado y pasa la RDC.
No puede informarse de algo que haga reflexionar sobre los "grandes resultados económicos" de las grandes empresas de la telefonía y su relación con un conflicto armado, al igual que no puede informarse sobre las relaciones entre IKEA y la deforestación ilegal. La RDC debe estar perdida en el mapa de Mercator y la ignorancia sobre la procedencia de todos esos recursos naturales y sus repercusiones ambientales y humanas ha de ser permanente en la población occidental.

El silencio informativo ha de proteger al gran capital.


El conocimiento, la gran amenaza

Desde 1996 han muerto entre 6 y 7 millones de personas en la República Democrática del Congo. Pese a que la guerra acabó "oficialmente", los conflictos armados permanecen en el noreste del país. Pero no importa. No es importante. No ha de aparecer en los grandes medios. Lo que sí ha de aparecer es la última aparición de Fidel Castro en la televisión cubana sin olvidar mencionar que el "dictador" aun permanece convaleciente.

El silencio informativo sobre Cuba y la RDC responden al mismo interés: la no reflexión de la ciudadanía sobre los aspectos fundamentales que rigen su vida social y económica.


En Internet puede encontrarse diversa información que no responde a los parámetros establecidos por los mass media. Las citas hechas en el inicio de este escrito suponen una fisura en el blindaje mediático de la desinformación y el silencio.


ARTÍCULOS RELACIONADOS DEL BLOG:

IMPONER OPINIONES, CONTROLAR LA SOCIEDAD. 2ª PARTE, EL SILENCIO I
domingo, 13 / enero / 2008

IMPONER OPINIONES, CONTROLAR LA SOCIEDAD. 1ª PARTE, AMÉRICA LATINA
sábado, 17 / noviembre / 2007

No hay comentarios: