- Català
El notícia següent va ser publicada per la "Agencia Informativa Púlsar" sota el títol "Cent famílies controlen 25 milions d'hectàrees a Bolívia" el 17 de gener de 2008.
El notícia següent va ser publicada per la "Agencia Informativa Púlsar" sota el títol "Cent famílies controlen 25 milions d'hectàrees a Bolívia" el 17 de gener de 2008.
"Un informe del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) senyala que un grup de cent famílies domina 25 milions d'hectàrees a Bolívia. Això constitueix cinc vegades més terreny que el manejat por dos milions de pagesos bolivians.
Segons ressenya la publicació digital Econoticias-Bolivia, dos milions de pagesos bolivians treballen en minifundis sobre explotats que sumen cinc milions d'hectàrees.
El departament de Santa Cruz es presenta como un clar exemple d'una regió on poques famílies té propietat d'amples sectors del camp.
Segons dades de l'Instituto Nacional de Reforma Agraria (INRA), només 15 famílies tenen mig milió d'hectàrees de terres fèrtils i properes als mercats.
Aquest territori en mans de 15 famílies a Santa Cruz supera 25 cops la mida de tota la seva ciutat capital, Sana Cruz de la Sierra.
D'aquesta manera, una família terratinent controla una mitjana de 250 mil hectàrees mentre una família pagesa té una hectàrea para la producció.(PULSAR)"
Bolívia és el país més pobre d'Amèrica del sur. Aquest, és un gran exemple de la gran desigualtat entre rics i pobres que caracteritza als països d'aquesta regió del món. Com en la gran majoria d'aquests països, existeix una majoria de la població que és pobre i una minoria que és rica, descendent principalment d'aquells que van heretar el poder després de la independència de las colònies. Fa 2 anys, aquesta oligarquia fins llavors dominant, va perdre el poder polític al ser escollit el primer president indígena en la història d'aquest país, Evo Morales. Els privilegis que va aconseguir la classe dominant a través de l'explotació són avui una cosa a témer; la majoria, representada pel nou president, demana una major redistribució de la riquesa que els permeti sortir de la pobresa. Aquesta redistribució toca i tocarà directa o indirectament els privilegis de aquesta oposició, que es va convertir en el passat any 2007, en una de las més reaccionaries d'Amèrica LLatina. Les seves accions i discursos més racistes que polítics, busquen desequilibrar el govern per poder tornar al poder i protegir així els seus interessos. La pregunta que sorgeix inevitablement en aquests temps és si hi haurà un cop d'estat com l'ocorregut a Veneçuela a l'abril del 2002 i si aquest fracassarà per un aixecament popular com en el cas veneçolà.
- Castellano
El noticia siguiente fué publicada por la Agencia Informativa Púlsar bajo el título "Cien familias controlan 25 millones de hectáreas en Bolivia" el 17 de enero de 2008.
"Un informe del Programa de Naciones Unidas para el Desarrollo (PNUD) señala que un grupo de cien familias domina 25 millones de hectáreas en Bolivia. Esto constituye cinco veces más terreno que el manejado por dos millones de campesinos bolivianos.
Según reseña la publicación digital Econoticias-Bolivia, dos millones de campesinos bolivianos trabajan en minifundios sobreexplotados que suman cinco millones de hectáreas.
El departamento de Santa Cruz se presenta como un claro ejemplo de una región donde pocas familias tiene propiedad de amplios sectores del campo.
Según datos del Instituto Nacional de Reforma Agraria (INRA), sólo 15 familias cuentan con medio millón de hectáreas de tierras fértiles y cercanas a los mercados.
Este territorio en manos de 15 familias en Santa Cruz supera 25 veces el tamaño de toda su ciudad capital, Sana Cruz de la Sierra.
De este modo, una familia terrateniente controla en promedio 250 mil hectáreas mientras una familia campesina cuanta con una hectárea para la producción.(PULSAR)"
Bolivia es el país más pobre de América del sur. Este, es un gran ejemplo de la gran desigualdad entre ricos y pobres que caracteriza a los países de esta región del mundo. Como en la gran mayoría de estos países, existe una mayoría de la población que es pobre y una minoría que es rica, descendiente principalmente de aquellos que heredaron el poder tras la independencia de las colonias. Hace 2 años, esta oligarquía hasta entonces dominante, perdió el poder político al ser elegido el primer presidente indígena en la historia de este país, Evo Morales. Los privilegios que consiguió la clase dominante a través de la explotación son hoy algo a temer; la mayoría, representada por el nuevo presidente, aboga por una mayor redistribución de la riqueza que les permita salir de la pobreza. Esa redistribución toca y tocará directa o indirectamente los privilegios de esa oposición, que se convirtió en el pasado año 2007, en una de las más reaccionarias de América Latina. Sus acciones y discursos más racistas que políticos, buscan desequilibrar al gobierno para poder volver al poder y proteger así sus intereses. La pregunta que surge inevitablemente en estos tiempos es si habrá un golpe de estado como el sucedido en Venezuela en abril de 2002 y si este fracasará por un levantamiento popular como en el caso venezolano.