domingo, 23 de marzo de 2008

El colapso moral de la sociedad "occidental"

- Català
En un anterior article argumentava que el problema més gran del planeta era la consciència de l'ésser humà. Ara, i especificant, podria dir que aquest problema de consciència és moltíssim més preocupant en les societats occidentals, les societats capitalistes "riques" que aglutinen el major percentatge del 20 % de les persones del món no pobres, materialment parlant. Aquestes societats acomodades (i aquí no incloc aquelles persones pobres que viuen en les mateixes) serien les més oportunes per propiciar canvis importants en el món per tal d'aconseguir una millor igualtat entre persones i una vertadera lluita en contra de la destrucció de la natura. No obstant, la gran majoria d'aquestes persones no es mouen.


La immoralitat del sistema capitalista

El capitalisme, un sistema econòmic en el qual els mitjans de producció són, en la seva majoria, de propietat privada, ha esdevingut el pitjor problema per a els humans i el medi ambient. El canvi climàtic i les desigualtats socials entre els humans demostren que aquest sistema és incompatible amb la vida mateixa. Aquest (des)ordre econòmic interessat exclusivament en la generació de capital per a la inversió posterior en la producció que ha de portar més guanys, constitueix en sí un sistema immoral ja que no produeix d'acord amb les necessitats humanes i sense tenir en compte la natura, el qual ha comportat una gran pobresa al món i un deteriorament ambiental que ha arribat fins al punt de produir un canvi en el clima.
Els capitalistes, aquells que posseeixen la majoria de mitjans de producció i que constitueixen la classe dominant mundial (assentada en la seva majoria a l'anomenat "occident": Estats Units i Europa principalment), intenten sempre perpetuar l'ordre existent per una qüestió de privilegis. Controlar la societat és doncs, un dels seus grans objectius per no perdre la seva posició social.


E
l col·lapse moral de la societat "occidental"

La societat "occidental" és doncs manipulada ja no només per no lluitar en contra d'aquest sistema immoral sinó també per a que funcioni. Les persones estan sotmeses a la producció capitalista, treballen moltes més hores de les necessàries per tal d'aconseguir el màxim benefici pels capitalistes, quan si es treballessin només per a les necessitats humanes, el número d'hores es reduiria considerablement. Això, lligat als seus consegüents efectes (condicions laborals, atur, transport...), afecta directament a la capacitat de resposta. A més, aquesta capacitat de resposta es veu clarament absorbida pel materialisme que crea el capitalisme, un consum per aquelles coses que no necessitem, creades precisament a través de l'explotació laboral. Tant a través del treball com en el consum, el capitalisme genera individualisme, pèrdua de sentiment comunitari, i consegüentment, persones amb aspiracions egoistes i egocèntriques, on no hi ha cap la solidaritat i on en ser tot consumible, es perd des de cultura fins respecte a aquelles condicions que fan possible la nostre existència, la natura. Així doncs les societats resultants d'aquests països no responen al que és evident: el capitalisme comporta l'explotació humana i la destrucció de la natura. I si a més, les societats són controlades ideológicament pels mitjans de comunicació de masses (en mans capitalistes), allò que pugui fer raonar o motivar a la gent per lluitar per un món millor és totalment manipulat i distorsionat (els grans èxits de la revolució cubana, els nous processos anticapitalistes d'Amèrica Llatina, etc) sumint-la en el pensament de que un altre món no és possible.


El capitalisme genera individualisme, nihilisme. Generar consciència i lluitar és possible, però ve condicionat per un sistema que no ho permet, així que arribar a la consciència necessària per arribar a un desig de lluita en contra del sistema és difícil.
La desorientació moral d'aquells que poden forçar un veritable canvi en el món és indubtable. Aquesta passivitat davant l'injust món actual continuarà fins que les desigualtats entre persones siguin més evidents i la natura col·lapsi? Si és així, és possible que sigui massa tard.



- Castellano

En un anterior artículo argumentaba que el problema más grande del planeta era la conciencia del ser humano. Ahora, y especificando, podría decir que este problema de conciencia es muchísimo más preocupante en las sociedades occidentales, las sociedades capitalistas "ricas" que aglutinan el mayor porcentaje del 20 % de las personas del mundo no pobres, materialmente hablando. Estas sociedades acomodadas (y aquí no incluyo aquellas personas pobres que viven en las mismas) serían las más oportunas para propiciar cambios importantes en el mundo para conseguir una mejor igualdad entre personas y una verdadera lucha en contra de la destrucción de la naturaleza. No obstante, la gran mayoría de estas persones no se mueven.


La inmoralidad del sistema capitalista

El capitalismo, un sistema económico en el cual los medios de producción son, en su mayoría, de propiedad privada, ha resultado ser el peor problema para los humanos y el medio ambiente. El cambio climático y las desigualdades sociales entre los humanos demuestran que este sistema es incompatible con la vida misma. Este (des)orden económico interesado exclusivamente en la generación de capital para su posterior inversión en la producción que ha de llevar más ganancias, constituye en si un sistema inmoral ya que no produce de acuerdo a las necesidades humanas y sin tener en cuenta la naturaleza, el cual ha comportado una gran pobreza en el mundo y un deterioramiento ambiental que ha llegado hasta producir un cambio en el clima.
Los capitalistas, aquellos que poseen la mayoría de medios de producción y que constituyen la clase dominante mundial (asentada en su mayoría en el llamado "occidente": Estados Unidos y Europa principalmente), intentan siempre perpetuar el orden existente por una cuestión de privilegios. Controlar la sociedad es pues, uno de sus grandes objetivos para no perder su posición social.


E
l colapso moral de la sociedad "occidental"

La sociedad "occidental" es entonces manipulada ya no sólo per no luchar en contra de este sistema inmoral sino también para que funcione. Las personas están sometidas a la producción capitalista, trabajan muchas más horas de las necesarias para conseguir el máximo beneficio para los capitalistas, cuando si trabajasen sólo para las necesidades humanas, el número de horas se reduciría considerablemente. Esto, ligado a sus consiguientes efectos (condiciones laborales, paro, transporte...), afecta directamente a la capacidad de respuesta. Además, esta capacidad de respuesta se ve claramente absorbida por el materialismo que crea el capitalismo, un consumo de aquellas cosas que no necesitamos, creadas precisamente a través de la explotación laboral. Tanto a través del trabajo como en el consumo, el capitalismo genera individualismo, pérdida de sentimiento comunitario, y por consiguiente, personas con aspiraciones egoístas y egocéntricas, donde no hay solidaridad y donde en ser todo consumible, se pierde desde la cultura hasta el respeto por aquellas condiciones que hacen posible nuestra existencia, la naturaleza. Así pues, las sociedades resultantes de estos países no responden a lo que es evidente: el capitalismo conlleva la explotación humana y la destrucción de la naturaleza. Y si encima, las sociedades son controladas ideológicamente por los medios de comunicación de masas (en manos de los capitalistas), aquello que pueda hacer pensar o motivar a la gente por luchar por un mundo mejor es totalmente manipulado y distorsionado (los grandes éxitos de la revolución cubana, los nuevos procesos anticapitalistas de América Latina, etc) sumiéndola en el pensamiento de que otro mundo no es posible.


El capitalismo genera individualismo, nihilismo. Generar conciencia y lucha es posible, pero viene condicionado por un sistema que no lo permite, así que llegar a la conciencia necesaria para llegar a un deseo de lucha en contra del sistema es difícil.
La desorientación moral de aquellos que pueden forzar un verdadero cambio en el mundo es indudable. ¿Esta pasividad delante del injusto mundo actual continuará hasta que las desigualdades entre personas sean más evidentes y la naturaleza colapse? Si es así, es posible que sea demasiado tarde.

No hay comentarios: