domingo, 17 de febrero de 2008

La aceleración del cambio climático y la subida del nivel del mar

- Català
No hi ha dubtes entre la comunitat científica de que el canvio climàtic s'accelera amb el pas dels anys. Les previsions a llarg termini són substituïdes per les mateixes però a curt termini. El que un dia es creia que anava a passar en els pròxims 50 anys, ara es preveu que passi en els pròxims 15. I es que la destrucció de la natura (deixant aquesta més vulnerable a l'hora de regular totes aquelles condicions que fan possible la vida) combinada amb un desequilibri de gasos no propicis per a la vida a la Terra, provoca un major impacte i velocitat de canvis en la biosfera.


Desgel

Un clar exemple sobre l'acceleració del canvio climàtic és el desgel que viu el Pol Nord. Al 2006 les previsions estimades derivades del control que fa la NASA sobre la superfície gelada del Pol van concloure que per l'any 2050 no existiria la superfície gelada a l'estiu. Al 2007, i després de la sorpresa dels científics en comprovar que la superfície de gel perduda l'any anterior era major del previst, les previsions van concloure que el mateix escenari previst pel 2050, podria tenir lloc pel 2020. Les previsions sobre el desgel del Pol Nord van canviar d'un any a un altre de manera vertiginosa, deixant en evidència que el seu total desgel es produiria en pocs anys. Tot i que aquest succés no suposi una pujada considerable del nivell del mar, ja que el Pol Nord està flotant i ocupa el mateix volum que si fos líquid, si que comportarà greus conseqüències climàtiques derivades especialment d'un augment en la mescla d'aigua dolça i salada. No obstant, la pèrdua de gel a l'Antàrtica i Groenlàndia si que provocarà una pujada del nivell del mar considerable.


La pujada del nivell del mar

El desgel total de Groenlàndia suposaria un augment de 7 metres del nivell del mar (sense tenir en compte l'expansió de l'aigua per l'augment de la seva temperatura). Aquest desgel, no tan ràpid i accelerat com en el cas del Pol Nord, suposa una greu amenaça pels seus impactes climàtics que pugui ocasionar. Coneixent que l'augment de la temperatura, el desgel en general, la pèrdua de biodiversitat, s'accelera amb el pas dels anys, el desgel de Groenlàndia, a l'igual que el desgel de l'Antàrtica, no es pot prendre a la lleugera. Actualment, no existeix una gran mobilització mundial per posar fre a aquesta degradació ambiental i emissió de gasos d'efecte hivernacle que provoca l'ésser humà a través del capitalisme. El canvi climàtic no es pot parar i la lluita en contra es centra en intentar minimitzar els efectes d'aquest; la temperatura de la Terra seguirà augmentant degut a l'efecte positiu. Avui en dia, arribar a la conclusió de que el desgel total de les grans masses de gel de L'Antàrtica i Groenlàndia és possible, no és ser pessimista, sinó realista. Aquest desgel comportarà, com he dit abans, greus impactes ambientals, que sumats a altres molts perpetrats pel capitalisme, portarà lloc a una gran crisis ecològica mundial.



- Castellano

No hay dudas entre la comunidad científica de que el cambio climático se acelera con el paso de los años. Las previsiones a largo plazo van siendo sustituidas por las mismas pero a corto plazo. Lo que un día se creía que iba pasar en los próximos 50 años, ahora se prevé que pase en los próximos 15. Y es que la destrucción de la naturaleza (dejando a esta más vulnerable a la hora de regular todas aquellas condiciones que hacen posible la vida) combinada con un desequilibrio de gases no propicios para la vida en la Tierra, provoca un mayor impacto y velocidad de cambios en la biosfera.


Deshielo

Un claro ejemplo sobre la aceleración del cambio climático es el deshielo que sufre el Polo Norte. En 2006 las previsiones estimadas derivadas del control que hace la NASA sobre la superficie helada del Polo concluían que para el año 2050 no existiría la superficie helada en verano. En 2007, y tras la sorpresa de los científicos en comprobar que la superficie de hielo perdida el año anterior era mayor de lo previsto, las previsiones concluían que el mismo escenario previsto para el 2050, podría tener lugar para el 2020. Las previsiones sobre el deshielo del Polo Norte cambiaron de un año a otro de manera vertiginosa, dejando en evidencia que su total deshielo se produciría en pocos años. Aunque este suceso no suponga una subida considerable del nivel del mar, ya que el Polo Norte está flotando y ocupa el mismo volumen que si fuera líquido, si que atraerá graves consecuencias climáticas derivadas especialmente de un aumento en la mezcla de agua dulce y salada. No obstante, la pérdida de hielo en la Antártida y Groenlandia si que provocará una subida del nivel del mar considerable.


La subida del nivel del mar

El deshielo total de Groenlandia supondría un aumento de 7 metros del nivel del mar (sin tener en cuenta la expansión del agua por el aumento de su temperatura). Tal deshielo, no tan rápido y acelerando como en el caso del Polo Norte, supone una grave amenaza por sus impactos climáticos que pueda ocasionar. Conociendo que el aumento de la temperatura, el deshielo en general, la pérdida de biodiversidad, se acelera con el paso de los años, el deshielo de Groenlandia, al igual que el deshielo de la Antártida, no puede tomarse a la ligera. Actualmente, no existe una gran movilización mundial para poner freno a esa degradación ambiental y emisión de gases de efecto invernadero que provoca el ser humano a través del capitalismo. El cambio climático es imparable y su lucha en contra se centra en intentar minimizar los efectos de este; la temperatura de la Tierra seguirá aumentando debido al efecto positivo. Hoy en día, llegar a la conclusión de que el deshielo total de las grandes masas de hielo de la Antártida y Groenlandia es posible, no es ser pesimista, sino realista. Ese deshielo comportará, como he dicho antes, graves impactos ambientales, que sumados a otros muchos perpetrados por el capitalismo, traerá lugar a una gran crisis ecológica mundial.

No hay comentarios: